Degustacja win dla firm i nie tylko
Degustacja win
Wino jest jednym z najdostojniejszych trunków. Jego historia sięga czasów starożytnych, a współcześnie cieszy się ono również dużą popularnością. Smakosze wina chwalą zarówno jego walory smakowe, jak również pozytywny wpływ na organizm. Obecnie bardzo często firmy organizują dla swoich pracowników udział w różnego rodzaju warsztatach, szkoleniach czy eventach, podczas których ma miejsce degustacja win. Udział w tego typu wydarzeniach pozwala zgłębić wiedzę na temat tego szlachetnego trunku, a także nauczyć się jego kosztowania pełnią zmysłów: wzrokiem, węchem i smakiem.
Gdzie i jak powstaje wino?
Decydując się na udział w degustacji wina, warto już wcześniej posiadać przynajmniej minimalną wiedzę na temat tego trunku, a przynajmniej tego, jak powstaje wino. Proces powstawania wina wymaga od winiarzy dużego doświadczenia, pasji oraz zaangażowania. Składa się on z kilku istotnych etapów, dzięki którym uzyskać można dobrej jakości trunek. Główne składniki wina, czyli winogrona, dojrzewają w winnicach. Po zbiorze dojrzałych owoców dokonuje się ich selekcji i zmiażdżenia. Następnymi etapami produkcji są: fermentacja, kupażowanie, filtracja i dojrzewanie oraz butelkowanie.
Degustacje wina - przebieg
Smakowanie i testowanie win odbywa się najczęściej w winiarniach, które organizują specjalne imprezy i szkolenia w tym temacie. Przyciągają one nie tylko miłośników trunku, ale również amatorów, chcących poznać sposoby degustacji i najnowsze trendy w branży winiarskiej. Na tego typu warsztatach dowiemy się wielu interesujących informacji, m.in. zgłębimy historię winiarstwa, poznamy fazy degustacji, nauczymy się jak prawidłowo trzymać kieliszek, jaki kieliszek pasuje do danego wina, z czym łączyć trunek, a także będziemy mieli możliwość posmakowania wysokiej jakości win z wielu zakątków świata. Pomogą nam w tym profesjonalni doradcy i znawcy win. Degustacje wina przebiegają w kilku etapach, angażujących poszczególne zmysły:
- Zmysł wzroku - wzrokowa ocena wina ma na celu określenie jego koloru, klarowności, połysku i gęstości. W tym celu należy delikatnie potrząsnąć kieliszkiem i obserwować jak wino spływa po jego ściankach. Analiza wzrokowa pozwala ocenić wiek wina, klimat kraju jego pochodzenia, a także ilość zawartego w nim alkoholu i cukrów.
- Zmysł węchu - podczas degustacji zmysł ten jest wykorzystywany trzykrotnie: w pierwszej fazie, gdy wino jest w bezruchu, następnie po delikatnym zmieszaniu zawartości oraz w ocenie zapachu resztek wina w opróżnionym kieliszku. Dzięki analizie zapachu określić można różne aromaty (np. kwiatów, owoców, warzyw, przypraw) i stwierdzić ewentualne wady trunku.
- Zmysł smaku - aby wino dotarło do wszystkich kubków smakowych, należy skosztować małą jego ilość i dokładnie rozprowadzić po całej jamie ustnej. W ten sposób określić można jego słodycz, gorycz lub kwasowość, lepkość, gęstość i właściwości ściągające.
Degustacja win to niezwykłe przeżycie, pełne intensywnych doznań. Każdy trunek ma inną historię, a delikatna degustacja pozwala czerpać przyjemność z odgadywania jego niezwykłych aromatów.
Partnerem artykułu jest Pick and Taste - degustacje wina.